Asie Hůlky
0:00
Je
úžasné jak něco tak jednoduchého jako hůlky - vietnamsky "đũa"
-se staly tak populární. Jak jistě víte, Vietnamci používají
hůlky přirozeně tak jako Češi příbor. V tomto článku bych
Vás chtěla seznámit s etiketou používání hůlek.
Není
žádným překvapením, že se hůlky se začaly využívat prvně v
Číně, přibližně před 2000 př.n.l. a později se jejich
využití rozšířilo do Koreji,
Japonska a Vietnamu. Rozšířením hůlek lze také připsat
Konfuciovi, který věřil, že u jídla by nám nemělo nic
připomínat válku a násilí. Proto u stolu není povolen nůž.
První hůlky byly pravděpodobně využívány k vaření, až
později jako jídelní náčiní. Vyrábí se většinou z bambusu,
dřeva, kovu, stříbra či slonoviny. Každý materiál poskytuje
odlišné
vlastnosti, kdy např. hůlky ze slonoviny ochlazují pokrm. Nejvíce
využívané jsou však bambusové a dřevěné hůlky, které jsou
levné a nejjednodušší na využívání, díky matnému povrchu
totiž poskytují dobrou přilnavost. Nicméně je složitější je
řádně vyčistit. Hůlky vyráběné ze stříbra se údajně
používaly k odhalení otráveného jídla. V případě přítomnosti
jedu, hůlky pod vlivem chemické reakce zčernaly. Existuje tedy
několik typů hůlek, které se od sebe liší také délkou, kdy
dlouhé hůlky (až 30 cm) se používají zejména k vaření a
kratší hůlky jako „příbor“.
Také dneska nesmím zapomenout na slovíčka .Dnes to budou číslice od 0-22 ☻ .
Doufám ,že se Vám tento článek líbil .Bude i pokračování ☺ .
Vaše Elen ♥
0 komentářů