Asie Hůlky

0:00





Je úžasné jak něco tak jednoduchého jako hůlky - vietnamsky "đũa" -se staly tak populární. Jak jistě víte, Vietnamci používají hůlky přirozeně tak jako Češi příbor. V tomto článku bych Vás chtěla seznámit s etiketou používání hůlek. 


Není žádným překvapením, že se hůlky se začaly využívat prvně v Číně, přibližně před 2000 př.n.l. a později se jejich využití rozšířilo do Koreji, Japonska a Vietnamu. Rozšířením hůlek lze také připsat Konfuciovi, který věřil, že u jídla by nám nemělo nic připomínat válku a násilí. Proto u stolu není povolen nůž. První hůlky byly pravděpodobně využívány k vaření, až později jako jídelní náčiní. Vyrábí se většinou z bambusu, dřeva, kovu, stříbra či slonoviny. Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti, kdy např. hůlky ze slonoviny ochlazují pokrm. Nejvíce využívané jsou však bambusové a dřevěné hůlky, které jsou levné a nejjednodušší na využívání, díky matnému povrchu totiž poskytují dobrou přilnavost. Nicméně je složitější je řádně vyčistit. Hůlky vyráběné ze stříbra se údajně používaly k odhalení otráveného jídla. V případě přítomnosti jedu, hůlky pod vlivem chemické reakce zčernaly. Existuje tedy několik typů hůlek, které se od sebe liší také délkou, kdy dlouhé hůlky (až 30 cm) se používají zejména k vaření a kratší hůlky jako „příbor“.




Také dneska nesmím zapomenout na slovíčka .Dnes to budou číslice od 0-22 ☻ .






Doufám ,že se Vám tento článek líbil .Bude i pokračování ☺ .


Vaše Elen ♥












You Might Also Like

0 komentářů